About Me

My photo
I worked as freelancer on freelance.com for many years, Then opened my Company. I did software coding with my company. But also did pottery -- I know well business management. Software coding is coming next to it as a plus. It helps but organising is as much important as coding. I have many years of experience in business management of Industrial Construction works. I am quite known as company for CAD drafting and 3d for architectural design. I had quite a lot experience at USA and at Turkey. I am less known, in my pottery love.

Friday, August 2, 2024

Yazılım ve Tasarımı herkes öğrenebilir

 December 25, 2022 Off  By oruckenan

Bilgisayarın herhangi bir alanında meslek edinmek isteyenler, yani bilgisayarla 3d veya 2d tasarım, çizgi film üretmek veya oyun yazılımı üretmek isteyen pek çok öğrenci tek yolun üniversiteyi beklemek olduğunu ve üniversite sınavlarını kazanmak şartına bağlı olduğunu düşünür. Bu doğru değil. İnternetin artık yaygın olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Gerçeği dergilerden ve meslekteki profesyonellerden öğrenmeniz mümkün. Hatta bu bloglarda sizi bu mesleğe sokmuş da olacağım. Bu arada elbette üniversite havazını solumak, araştırma ve geliştirmede üniversitenin verdiği bilimsel değerleri kazanmak çok önemli olduğunun altını çizeyim. Üniversitelere gitme imkanınız olursa eğer muhakkak gidin. Ama istediğiniz bölümü kazanamazsanız bu bloglar sizleri beslemeye niyetlidir. Amaç burada içinizde herhangi bir ukte kalmasın, her şey mümkün demektir, yani hayallerinizi özgürleştirmek ve sizi mutlu etmektir. Benimki gibi olan bloglar ile siz de hayallerinize kavuşabilirsiniz. Yeter ki her zamanki gibi kendinize inanın. Ben size inanıyorum. Pek çok öğrencinin ufkunu bu bloglarıma yönlendirerek açtım. Onlardan pek çoğunun yazılımcı olduğunu ve gerçekten güzel şeyler ürettiklerini gördüm.

Yani Yapabilirsiniz!

İlk tasarım ile başlayalım. Gerçekten ücretsiz yazılım ile sınırlarınızı zorlamayı kendine görev edinmiş şu yazılımı muhakkak önermeliyim:

https://www.sketchup.com/plans-and-pricing/sketchup-free
En kolay fakat acayip iyi 3d tasarim programi
Hem de gayet profesyonel çözüm olarak kabul ediliyor
Bununla başlayın. Sanırım tablette de kullanılabilir ama zor olabilir. PC deki versiyonunu kullandım hep.
Bu Bedava versiyonu zaten herşeyi yapıyor. Ücretli versiyonu size daha fazlasını da veriyor. Bugüne kadar çok hizmet etti bu yazılım, hem de profesyonellere bile çok hizmet etti.

Yapacaklarınız – yeni başlayanlar için:
Personal use ve free versiyonu seç demeniz yeterli

Robotik ve yazılım alanına merakınız varsa

Aşağıdaki öğrenim ve program sizler için biçilmiş kaftan:
Roboblockly.com/tutorials
Bu basitçe robotik öğrenmek için. Ama basit falan demeyin gerçekten bu iş böyle kolay yazılımlarla başlar

Yazılım

Yazılıma esas şununla başlayın
Opensource.google/projects/blockly
Google blockly ile aynı prensip. MIT universitesi tarafindan geliştirilmiş ve yazılima başlamak için çok iyi. Hatta ben bunu tercih ederim.

Yazılımdaki her türlü mantığı anlamak için dört dörtlük program:

https://scratch.mit.edu/
Login oluştur ve online öğrenmeye başla
Scratch veya blockly ile android aplikasyonları geliştirip playstore da satabilirsin.
Buradan join scratch de ve başla
Çocukça demeyin (çok şirin bence 😊) cidden zorlar
Bu program için ister elinde cep telefonu olsun ister tablet onlar bile yeterli
İyi laptop’a bile gerek yok
Sadece bu son ikisini iyi bilseniz zaten acayip çok yol alırsınız
Tutorial ları heryerde var.
Scratch in icinde kendi tutorial ı var ve gayet iyi
Geleceğin yazılımı yani “no code” sistemidir scratch.

Benim gibi yazarak, yazılım yazmak antika oldu
2020 yazında 1 hafta boyunca scratch ı çalıştım. Ve bu şeker şeyler ile çalıştım. Acayip iyi ve süper geniş kapasiteli.
Hani gerçekten çok şeyi zahmetsiz yaparsınız

Oyun yazılımına giris:

Blockly.games
Yazılım uzay teknolojisi değil çok basittir. Ama kendi dili karışık geliyor ilk bakınca. Alışınca öyle olmadığını göruyor insan.

Ayrıca yazılımci olmak icin bir süper beyin olmaya da gerek yok. Kendinizi geliştirdikçe bu önyargıdan kurtulacaksınız. Şunu kendinize söyleyin: neyi seviyorsam kesinlikle o konuda çok çalışacağım. Başarının tek sırrı sadece kalbinizin istediği, güzel ve yararlı bir şey için çalışmaktır.

İşte scratch ve blockly kişiye bunu pratik deneyim ile anlatiyor
Benim yaptığım klasik yazılimdır genellikle, 1960 larda yazılım yazmak harbi zormuş, yani 60’lara göre tamamiyle çocuk oyuncağı, ama bugün 1960’larda yapılandan kat be kat fazlasını basit yazılımcı bile yapmaktadır. Yani insan işin eskisi olunca daha iyi bilen kişi olmuyor. Yani böbürlenenlere aldanmayın.

Benim yazılımlarım, bugünkü scratch gibi yazilıma göre hamallıktan baska birşey degil.

Zaman ilerliyor antika donemler rafa kalkıyor. ve siz de geleceğin yazılım ve tasarım programları ile hayatınızı değiştirin çok kazanın başarılı olun güzel yaşayın!

OutsideUniverse Yazılım Geliştirme

Alorya Seramik ve Teknoloji A.Ş.

Web sitesine sahip olmanın püf noktaları

 November 2, 2019 Off  By oruckenan

Web sitesi yaparken, yaptirirken birkac hususa dikkat etmenizi tavsiye ederim:

Size kisaca bilgiler.
Para odeyerek web sitesi sahip oldugunuzda sunlara sahip olacaksiniz:
www.sirketadi.com veya www.sirketadi.net veya baska bir uzantili web sitesi sahibi olacaksiniz.

Aynen bu uzantili birden fazla e-mail acma imkanina sahip olacaksiniz:
ahmet@sirketadi.com
mehmet@sirketadi.com
vs…

Türkiyede sadece şirketlerin kendilerine has e-mail kullanmalari bile bence buyuk bir adim olacaktir. Yani hotmail, gmail kullanmak yerine sirket mailleri kullanma imkaniniz varken kullanin, hem ic hem dis piyasada daha profesyonel gorunursunuz.

Baska tavsiyelerimde var:

web sitenizde sayfa sayisi sınırı konulmasini webhostlar vermezler, bunu sizin web sayfasini yapacak tasarımcı firma koyar. Çünkü her sayfa icin ayri calisma yapacaktir. Her calişmada elemana maas, isyeri kirasi, vergiler, gaz, su, elektrik, telefon gibi masraflari karşilamak demektir. Daha çok sayfa demek, tasarımcı ajans için, miktar olarak daha cok çalisma, yani belki daha çok elemanı bu projede çalıştırmak, ve daha uzun sureli calisma demektir. Yani siz müşteri olarak paranızın sınırı ne ise ona göre ajanstan iş talep edin. Paranız kısıtlı ise ajansın maliyet sınırlarını zorlamayın, kimse badavaya iş yapamaz. Kimseden bedavaya iş yapmasını istememek için şirket olarak web sitenizden ne beklediğinizi belirleyin.

Eğer paranız çok kısıtlı veya yok ise, bir ajansa para ödemeden de web sitesine sahip olabilirsiniz. Bunun sırrı parmaklarınızı ve aklınızı kullanmakta yatıyor: yani kendiniz websitenizi yapabilirsiniz.

Şunu belirleyin, ne icin web sitesi yaptiriyorum? Web sitenizi şu farklı amaçlar için yaptırabilirsiniz:

  • Reklam ve kartvizit olarak kullanılan web siteleri: genellikle mimari, inşaat, mekanik, elektrik proje şirketleri bu tip web siteleri yaptırırlar
  • Satış e-ticaret: ev dekorasyonundan elektroniğe, giyimden çiçekçiliğe kadar birçok alanda bu tip websitelerini ve hatta mobil aplikasyon versiyonlarını etrafımızda buluyoruz. Bu sitelerde sürekli takip edilecek bir güvenlik sistemi burada çok önemli.
  • Oyun ve eğlence web siteleri: bu sitelerde online oyunlar oynayabilirsiniz. Bu oyun sitelerinin bazıları ileri karmaşıklık seviyesine sahip olabiliyorlar.
  • Para hareketleri üzerine web siteleri: Bankacılık, yatırım ve borsa hususunda faaliyet gösteren web siteleri bunlara örnek
  • Tanıtım ve sosyal amaçlı web siteleri: parasal amaç gütmeyen topluma değer kazandırmaya çalışan web siteleridir.
  • Siyasi amaçlı web siteleri. Bunlar siyasi partiler haricinde belirli siyasi hareketlere taraf veya karşı kurulmuş web siteleri olabilirler.
  • Bilgi web siteleri: bilim alanının her dalında bilgi aktarmaya çalışan web siteleridir. Ekşi sözlük, Uludağ sözlük, ders öğretim web siteleri ve Wikipedia bunlara örneklerdir.
  • “Audiovisual” web siteleri / görsel ve işitsel web siteleri: Amatör veya profesyonel tüm film ve müziğin yanı sıra, haberler, sözlü sunum veya belirli amaca hizmet etmeyen yayınlar da buna dahildir. Youtube bunun en yaygın örneği.
  • Veri tabanı web siteleri: bu web siteleri listeler tutmaktan öte iletişim sağlayan da web siteleridir: örneğin Linkedin ve facebook. Ama mesela modern ressamları listeleyip bunların eserlerine erişim sağlayan siteler de buna örnek olabilir

Bu listeyi ben oluşturdum. İSterseniz bu konuda bilimsel öğretici çalışmalar yapıp yayınlamış konu hakkında uzmanların webde ve kitap olarak yazılarını okuyabilirsiniz, çok da tavsiye ederim. Bilgi sizi sadece zenginleştirir ve boşa para ve zaman harcamanızı engeller.

Web sitesi icin butce ayirin: Bu sizin reklam butcenizdir, senelik bir butce hesaplayin. Teklifler alirken bu butceyi tekrar revize edebilirsiniz. Hatta sene icinde web sitesi icin olusacak ekstra harcamalar ile bir sonraki senenin butcesini yukseltmeniz gerekecegini hesaplayin. Asla az parayla cok is yaptırırım demeyin. Ben bugüne kadar hiç az parayla düzgün iş yaptıranı görmedim. Işiniz olur olmasina da kisa surede bir yerinden eksikler cikar ki, sonrasi bunu duzeltmek size 3 kati maliyet getirir. Ucuz etin yahnisi yavan olur. Ajans sahipleri ve amatör web tasarımcıları sizler de sakın olmayacak bir düşük paraya web tasarım yapmayı da kabul etmeyin. Ayrıca müşteriniz ile noter onaylı bir kontrat yapın ve muhakkak bir kaporayı makbuz karşılığı alın. Sadece ajanslar değil müşterilerde de çok dolandırıcılar var ne yazıkki piyasada

Siz müşteri olarak, Web sitesi teklifleri almadan evvel web`de ne yapilabilir, sizin ilk aşamada istekleriniz nedir bunlari bir kağıda dökün.

Havadan teklif alirsaniz, herkes size ayri icerik icin ayri fiyatlarda teklif verir. Oysaki siz tam ne istediginizi soylerseniz, teklifleri gercekten karsilastirabilirsiniz. Bugun bircok isletme parayi web sitesi yaptiracagim diye gomuyorlar, aldiklari sonuc vedikleri paranin karsiligi olmuyor, cunku kendileride ne istediklerini bilmeden web sitesi teklifleri aliyorlar. Para her zaman belirleyici faktor degildir.

Ayrıca Müşteri olarak bir ajanstan web tasarım istiyorsanız telif haklarını çiğnemeyi bir ajanstan ve bir web tasarımcıdan istemeniz kanun dışıdır. Bu hususu web tasarımcılar ve ajanslar sizlerde dikkate almalısınız. Mesela siz müşteri olarak bir rakibinizin, veya Almanya’daki bir web sitesindeki ne resimlerin aynısını kendi web sitenize koyma yasal hakkınız yoktur. Bu konuda müşteri olarak hiçbir tasarımcıyı zorlayamazsınız çünkü talebiniz kanun dışıdır.

Buna göre bir fotoğrafçıdan fotoğraflar satın almanız veya bir ilüstratör veya dijital ressamdan resim satın alabilir veya yaptırabilirsiniz. Bunların hepsinin maliyeti müşteri olarak size aittir. Web sitenize koyacağınız müzik dahi telif haklarına tabidir, buna göre müzik telif haklarını satın alabilir veya müzisyenlere sizin için özel müzik yaptırabilirsiniz.

Ayrıca şirket hakkındaki tanıtım bilgilerini ya siz yazacaksınız ya da sizin alanınızda çalışan bir profesyonele yazı yazdırıp bunun bedelini ödeyerek bu yazıları web sitenize koyabilirsiniz. Başka web sitelerdeki yazıları alıp kopyalamanız telif haklarını çiğnemektir.

Ajansınız tüm bu işleri parasını sizin vermeniz karşılığında temin edebilir. Ajans tüm bu bilgileri sizin web sitenize ahenkli şekilde yerleştirmekle görevli olacaktır.

Konuya dönersek, isteyebileceğiniz sayfalar ve içeriklerini belirleyin.

  • Anasayfa – giriş sayfası da denebilir, web sitesini ziyaret edenler anasayfanızdan itibaren sizle alakalı herhangi bir sayfaya yönlenecektir.
  • Ürün veya hizmetlerin tek halde, gruplar halinde veya ayrı ayrı listelendiği sayfalar.
  • İletişim sayfası: Yazı ile adresiniz, google haritalar ile işaretlenmiş adresiniz, telefon numaraları, iletişime geçilecek kişilerin adları veya konumları gibi, wattsapp gibi iletişim araçlarına erişim.
  • Hakkımızda: şirketin tarihçesini yazar, eğer yeni şirketseniz kendinizi ve fikirlerinizi söyleyin o da yeter. Şirketin sosyal yardımlar yaptığına dair bilgiler mesela burada değerlendirilebilir. Bu sayfa çok önemlidir. Benim ayrıca önerim şudur: hiç bir şirket sadece bir patron ile varolamaz, hakkınızda sayfasında çalışanlarınızın da düşüncelerine yer verin. Çalışanlarınız olmasaydı şirketiniz olmazdı unutmayın. Pratikte eleman ve patron davalık da olabiliyor, veya kovulmalar istifalar vesaire türlü Dallas oyunları döner şirkette bunlar da göz önüne alınarak sizler değerlendirin.

Bu tavsiyeler bitmez, ve belki yeterli değil, veya belirli sektörler için geersiz de olabilir.

En nihayet bir kurum, dernek vakıf, veya bir aktris, şarkıcı olarak web sitesi yaptırıyor olabilirsiniz. Sizin mesleğiniz ve konumunuz konusundaki incelikleri sadece kendiniz bilebilirsiniz. Bunları kağıda dökün hemde hepsini. İyi veya kötü yazı yoktur, ajans sahibi yani web tasarımcısı için kötü dahi yazılmış bir proje eli boş olmaktan çok aha değerlidir.

Çünkü web tasarımcısı yoktan var etmez, belirli verileri elde ettikten sonra bunlar ile bir kompozisyon, harmonik bir düzen yaratıp bunu dijital ortamda sunar.

Bu yazımdaki amaç, genelde hep ingilizce yazılıp, hiç türkçe yazılmamış tavsiyeleri profesyonel deneyimlerim üzerine sizlere aktarmak idi.

Yapacağınız web sitesini bir kere yaptım oldu bitti demeyin, web siteniz şirketiniz gibi sürekli beslenmesi gereken bir araçtır. Ve iyi belserseniiz sizi amaçlarınıza ulaştırabilir.

Doğru kişiler ile ve doğru araçlar ile sizde ne istediğinizi bilerek ilerleyin.

Hem web sitenizden tatmin olursunuz, hemde uzun vadeli ve saglikli bir isbirliği icine girmis olursunuz.

Mutlu web sayfalari sizlerin olsun
Outsideuniverse.com

neo4j-mathematics

 create the nodes: CREATE   ( n : sil  { name : "k1" ,  val :   1250 }),( m : sil2  { name : "k2" ,  val : 1250 }),   ( ...